Orman zemininde yetişen şemsiye mantarı

Sonbaharda orman içlerindeki toprak zemininde yetişen şemsiye mantarı, fotoğrafçıların sıklıkla çektiği doğal ve güzel bir mantar türüdür. Kuruyan ve yere düşen meşe yapraklarının arasında kendiliğinden biter. Ana mantar tepesinin altında küçük boyutlu bir tane daha şemsiyesi vardır. Rengi zemindeki kuru yarakların çok açık kahverengi tonuna yakındır. Ve üzerindeki bölüm benzer renk tonlarına uygun şekilde desenlidir. Bu şekil mantarın orman zemininde zor görülmesini sağlar. Ve bu sayede kendisini kamufle etmiş olur.

Şemsiye mantarı çoğunlukla aşağı yönlü bir tepeye sahiptir. Ancak bu resimde gördüğünüz daha özel bir zamanda çekilmiştir. Ve tepesi yukarı yönlü kıvrılmıştır. Ormanda bu tür mantarları toplamak yemek tehlikeli olabilir. Ancak şemsiye mantarının yendiğini biliyoruz. Fakat yinede çiğ tüketilmemesi gerekir. Çünkü orman zemininden aldığı toksin maddeleri içerebilir. Dolayısıyla tehlikeli olabilir.

Şemsiye mantarını diğer zehirli mantarlardan nasıl ayırabiliriz diyorsanız şu özelliklere bakın:

  • 1) Mantar tepesine dokunduğunuzda kadifemsi bir dokunuş hissetmelisiniz.
  • 2) Sapın üzerindeki küçük yüzük tarzındaki halkamsı kısım sapın üstüne veya altına doğru sürüklenebilmelidir. Yani sapa bağlı değildir.
  • 3) Mantar sapının dibe yakın olan kısmını bıçakla kestiğinizde sap içinde lifli bir yapı olmalı ve içi boş olmalıdır.
  • 4) Mantar şemsiyesinin alt kısmındaki lamel adını verdiğimiz bölümün beyaz renklidir. Ve kesinlikle yeşil olmamalıdır.

You may also like...